دروغگویی در نوجوانان به سه شکل اتفاق می افتد

۱. حذف حقیقت

۲. تحریف حقیقت به شکل گفتن نیمی از حقیقت 

۳. دستکاری کردن حقیقت.1
 

جنس دروغ نوجوان

فرزند شما ممکن است برای پوشاندن مشکلات خود دروغ بگوید. دروغگویی در نوجوان چند مدل مختلف دارد که تعدادی از آن ها را نام می بریم:

نوجوان شما در مورد آموخته های خود و دانسته هایش اغراق می کند و حقیقت را نمی گوید.

دروغ های مصلحتی می گوید تا شرایط بدتر نشود.

گاهی حقیقت را نمی گویند مانند نتیجه ی امتحانات مدرسه.

به شما نمی گوید با دوستانش کجا می رود و چه می کند.

عکس هایی را در دنیای مجازی به اشتراک می گذارد که حقیقت زندگی او نیست.1
 

چگونه بفهمید نوجوانتان در حال دروغ گفتن به شماست

 
بعضی از شاخص ها
دروغ گفتن نوجوان شما ممکن است پوششی برای سایر مشکلات باشد. بنابراین این مهم است که این شاخص ها را بدانید تا بتوانید به موقع دخالت کنید و شیوه مناسبی را به کار برید. برای مبتدیان، در این مورد شما در واقع باید بعضی از شاخص ها را پیدا کنید؛

نوجوان شما راجع به چیزهایی که تجربه کافی در آن پیدا کرده ، اغراق می کند.

اغلب دروغ مصلحتی می گویند.

آنها اتفاقاتی مانند نتایج امتحانات که در مدرسه در حال وقوع است را به شما نمی گویند.

آنها عکس هایی را در شبکه های مجازی به اشتراک می گذارند که صرفا قسمت های بسیار مثبت زندگی روزمره شان را نمایش می دهد.

شما نمی دانید که او چه می کند وقتی با دوستانش به بیرون رفته است.

آنها قسمت بسیار کوچکی از اتفاقات را به شما می گویند.
 
زبان بدن
علاوه بر اینها، زمانی که با نوجوان خود صحبت می کنید، شما باید درباره بعضی از علائم ذیل زبان بدن آنها هوشیار باشید. این علائم به شما کمک خواهند کرد که حرف هایی که به شما می زنند درست است یا نه. همچنین آنها بسیار آشکار تر از آنی که هستند به نظر می آیند.

برای مثال، آنها اگر در حال دروغ گفتن باشند از نگاه کردن به چشمان شما اجتناب می کنند. علاوه بر آن، آنها ممکن است به جهتی دیگر نگاه کنند، یک حرکت چشم میتواند به خیالات یا دروغ احتمالی مرتبط باشد. همچنین صدای آنها ممکن است بلرزد و دستانشان عرق کند. 
 
چگونگی ابراز خودشان
زمانی که از نوجوان خود سوالی می پرسید، باید به چگونگی ابراز احوالات او توجه کنید . آنها در بیان حقیقت با یک لحن یکنواخت صحبت نخواهند کرد اما در حالت دروغ گفتن ممکن است یک چیز را چندین بار تکرار کنند یا جزئیات زیادی درباره یک وضعیت بگویند.

برای مثال، اگر آنها دروغ می گویند، شاید یک چیز را چندین بار تکرار کنند یا جزئیات زیادی درباره یک وضعیت بگویند. این روشی است که آنها چیزی درست نیست را تنظیم کرده و بگویند.2
 

علل دروغگویی نوجوان

بسیاری از والدین دائماً با این سؤال درگیر هستند که علت دروغگویی نوجوان چیست و چرا او تمایل دارد که هر چیزی را از پدر و مادر خود پنهان کند. ما در ادامه تلاش کرده‌ایم که به مهم‌ترین دلایل در این زمینه اشاره کنیم.
 
حفظ حریم شخصی
بسیاری از والدین در سنین نوجوانی همچنان با فرزند خود همانند یک کودک رفتار می‌کنند و تمایل دارند تا تمام رفتارهای او را زیر نظر داشته باشند. در حالی که افراد در سنین نوجوانی تمایل دارند که چه از نظر فیزیکی و چه از لحاظ روانی از پدر و مادر خود مستقل شوند. به همین خاطر ممکن است آن‌ها حتی در حالی که هیچ کار خطا یا اشتباهی انجام نداده‌اند به شما دروغ بگویند.

در واقع ممکن است آن‌ها با خود فکر کنند که هیچ لزومی ندارد در مورد فعالیت‌هایشان به شما گزارش دهند! به همین خاطر لازم است که در این مواقع آرامش خود را حفظ کنید و فکر نکنید که حتماً اتفاق دردسرسازی رخ داده است.
 
احساس بزرگ شدن از علل دروغگویی نوجوان
نوجوانان تا حد بسیار زیادی دوست دارند که تأکید کنند دیگر بزرگ شده‌اند و نیازی به مراقبت‌های والدین ندارند. توصیه‌های بیش از حد و نظارت افراطی می‌تواند این پیام را به فرزندتان بدهد که می‌خواهید او را تحت کنترل خود قرار دهید و یا به نوعی قدرت خود را به نمایش بگذارید.

پنهان کردن امور و دروغگویی می‌تواند سلاحی باشد که فرزندتان به واسطه آن می‌خواهد ورود خود به بزرگسالی را نشان دهد و نگذارد که دیگر او را کنترل کنید.
 
پیشگیری از به دردسر افتادن
این شاید دلیلی است که اکثر پدر و مادرها نیز به همان فکر می‌کنند. در حقیقت در برخی موارد نوجوان به دلیل اینکه کار اشتباهی انجام داده و از توبیخ شدن توسط والدین خود می‌ترسد شروع به دروغ گفتن می‌کند. البته نکته مثبتی که در این زمینه وجود دارد این است که در این شرایط فرزندتان خود می‌داند که کار خطایی انجام داده و به همین خاطر است که سعی در پنهان کردن آن دارد.

در حالی که بسیاری از نوجوانان در برابر کارهای غلط خود بینشی ندارند و فکر می‌کنند که درست‌ترین کار را انجام می‌دهند. در این شرایط ایجاد تغییر رفتاری مسلما سخت‌تر خواهد بود.
 
خودداری از انجام امور غیر دلخواه
ممکن است فرزندتان در مورد اموری نظیر تکالیف مدرسه به شما دروغ بگوید و اهمال کاری‌های خود را پنهان نگه دارد. دروغگویی زیاد در این زمینه می‌تواند به شما نشان دهد که فرزندتان نیاز به مشاوره تحصیلی دارد و ممکن است مشکلاتی در زمینه برنامه‌ریزی داشته باشد یا به علت فشارهای روانی تمایلی به درس خواندن نداشته باشد.

کمک گرفتن از یک روانشناس در این شرایط می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید بهترین واکنش را در برابر فرزندتان داشته باشید و به او کمک کنید تا بتواند عملکرد درسی خود را حفظ نماید.3
 

مقابله با دروغگویی نوجوان

دعوا و درگیری هنگام آگاهی از دروغگویی فرزندتان نمی‌تواند در جهت بهبود اوضاع تأثیری داشته باشد. برای آنکه بتوانید نوجوان خود را دعوت به صداقت کنید لازم است که پیش از هر چیز روی ارتباط خود و فرزندتان کار کنید و اعتماد متقابلی را پرورش دهید. پرهیز از سرزنش و نصیحت کردن، احترام به استقلال فرد و تقویت رفتارهای صادقانه از جمله روش‌هایی هستند که به فرزندتان اجازه می‌دهد راحت‌تر با شما صحبت کند و اطلاعات صادقانه‌تری را با شما به اشتراک بگذارد.

به عبارت دیگر شما باید از وقوع دروغ پیشگیری کنید در غیر این صورت تنش و درگیری برای اثبات اینکه به فرزندتان نشان دهید از دروغ‌های او آگاه هستید چیزی را تغییر نخواهد داد. حفظ حریم شخصی نوجوان، تغییر رفتار با او همانند یک بزرگسال و علاقه نشان دادن به تمایلات و علاقه‌مندی‌های نوجوان از جمله دیگر راه‌هایی است که به شما کمک می‌کند تا از بروز دروغگویی در نوجوان پیشگیری کنید.3

پینوشتها
1.www.beytoote.com
2.www.namnak.com
3.www.honarehzendegi.com